Preporuke vinogradara kontinentalne regije

Cvatnja vinograda je završena pa vinova loza ima pojačani rast mladica i zaperaka koje treba odstraniti iz vinograda zelenom rezidbom kako bi vinograd imao veću prozračnost. U vinogradu koji je na vrijeme ovršikan lakše je i kvalitetnije napraviti zaštitu.

Vinograde treba zaštititi fungicidima Profiler, Nativo 75 WG i Teldor SC 500 budući da postoje uvjeti za sve tri najpoznatije bolesti vinove loze (plamenjača, pepelnica i botritis). U vinogradima gdje ima moljaca najbolje je zaštititi preparatom Decis 2,5 EC,  ukoliko vinograd nije u integriranoj proizvodnji ili nekim drugim insekticidom koji ima dozvolu za integriranu zaštitu protiv moljaca.

Hladno i kišno vrijema u cvatnji dovelo je do osipnja grozdova i botritisa na peteljci i smanjenja prinosa na pojedinim vinogradima za 10 – 90%. Smanjenje prinosa uzrokovat će još veću bujnost vinograda i veće opasnosti od bolesti te samim time i dodatne zaštite. Zbog visokih teperatura u vrijeme zaštite, pogotovo  ako se dodaju folijarna gnojiva, može doći do fitotosičnosti u vinogradima pa vinograde treba prskati u ranim jutarnjim  ili kasnim poslijepodnevnim satima. U idućih 10 do 20 dana najveće opasnosti prijete od pepelnice koja se lako prepoznaje u vinogradima jer izgleda kao pepeo posut po bobicama. No ako niste sigurni da je pepelnica tada pomirišite zaraženo grožđe i osjetiti ćete miris gljive vrganj i tada ste sigurni da je pepelnica u vinogradu.