Proljeće u Opal d.o.o.

Posjetite trgovine Opal-a u centru grada Slatina.

Zavirite u široku ponudu proizvoda koje smo za vas pripremili u mjesecu travnju!

Radovi u povrtnjaku tokom proljeća

Travanj:

Provodi se priprema presadnica za izlazak na polje što znači često provjetravanje i snižavanje temperature u plastenicima. Redovito se njeguje sijano i sađeno povrće iz ranijeg razdoblja. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju uz odgovarajuće postupke protiv štetnika. U zaštiti od bolesti ne preskočiti zaštitu od bolesti poput plamenjače i pepelnice. Prihranjuje se ranije sađeno povrće. Na otvorenom prostoru siju se cikla, mahuna, krastavci, lubenice, dinja, mrkva, peršin, rajčica, paprika, patlidžan, tikvice, brokula, podzemna koraba, rotkva, rotkvica, špinat, crni korijen, kupus, kelj, korabica, šparoga, poriluk, salata. Na otvorenom prostoru sade se paprika, rajčica, salata, patlidžan, brokula, cvjetača, korabica, krumpir, kelj, šparoga, hren. Kako biste osigurali dovoljno vlage u ljetnim mjesecima, sada je optimalno vrijeme za postavljanje sustava za navodnjavanje kap po kap što će vam olakšati proces proizvodnje i osigurati veće prinose.

Svibanj:

Provodi se zaštita protiv svih nametnika na povrću, posebice protiv plamenjače luka i rajčice. Okopava se povrće, prihranjuje se i plijeve korovi, priprema se tlo za sjetvu i sadnju povrća. Ako je vrijeme sušno, jače se zalijeva povrće i to nakon sjetve i sadnje, u jutarnjim satima. Siju se cikla, mahuna, mrkva, peršin, brokula, kupus, kelj-pupčar, cvjetača, podzemna koraba, rotkva, tikvice, korabica, poriluk, crni korijen, krastavac, salata i kukuruz. Sade se rajčica, patlidžan, celer, krastavci tikvice , salata. Kako bi biljke penjačice (krastavci i tikvice) lakše rasli postavite Marnet mrežicu za biljke penjačice koja kasnije uvelike olakšava berbu plodova.

Lipanj:

Provodi se priprema za sjetvu kupusnjača. Sjetvu obavljamo u kontejnerima. Njega biljaka je intenzivna na polju. Provodi se zaštita rajčica, krumpira, luka, češnjaka,mahune protiv nametnika i bolesti. Plijeve se korovi, sve više treba zalijevati povrće. Ukoliko još niste, poželjno je postaviti sustav navodnjavanja “kap po kap”. Prekopava se tlo nakon berbe. Sije se cikla, grah mahunar, mrkva, salata, radič, kupus, kelj, kelj pupčar, cvjetača, raštika, brokula, rotkva, korabica, peršin, podzemna koraba, poriluk, endivija. Zasjenjuju se rasadnici mrežama za zasjenu. Početak je intenzivnog tretiranja plodovitog povrća i krumpira folijarnim gnojivima za ljepši, zdraviji plod i gomolj, a za opću kondiciju i potporu ishranjenosti povrća namijenjena su specijalna gnojiva sa dodatkom kemijskih elemenata.

Izvor: cipro.hr